Minulle tutut ja ei tutut sosiaalisen median sovellukset ja sivustot.

Facebook

Facebook on Mark Zuckerbergin kehittämä sosiaaliseen verkostoitumiseen keskittynyt sivusto ja se on vuonna 2015 maailman eniten käytetyin tähän tarkoitukseen. Facebook on ominaisuuksiltaan hyvin laaja sillä se sisältää oman profiilin, sivun, sähköpostin (@facebook.com), kuva- ja videogallerian sekä muita lukuisia ominaisuuksia. Facebook vaatii oman oikean nimensä eikä nimimerkkejä saa käyttää. Itse olen käyttänyt Facebookia vuodesta 2007. Sivustoa voidaankin nykyään pitää sosiaalisen verkostoitumisen standardina. Yhtiö on myös ostanut myös sosiaalisen verkostoitumisen sovelluksia kuten WhatsAppin ja Instagramin.

Twitter

Twitter on lukuisten kehittäjien kehittämä sosiaalisen verkostoitumisen sovellus joka keskittyy lyhyihin (140 merkin) viesteihin ja pieniin medioihin. Sitä voidaan pitää tietynlaisena mikroblogi-palveluna eikä suoranaisena Facebookin mittasuhteilla toimivana sosiaalisena mediana. Twitterissä luodaan yksinkertainen profiilisivusto jonka jälkeen voit heti lähetellä viestejä omalla nimimerkilläsi eikä oman nimen käyttäminen ole pakollista kuten Facebookissa. Se on tällä hetkellä maailman 10. käydyin nettisivusto joka kertoo sen huimasta suosiosta. Olen itse käyttänyt hieman Twitteriä mutta en omasta mielestäni tarpeeksi.

Instagram

Instagram on sosiaalinen media joka on Facebookin omistuksessa. Sovelluksen perusidea on ottaa kuva, muokata sitä erilaisilla kuvafilttereillä, laittaa kuvateksti ja sen jälkeen hashtagit (#koira #kesä #suomi esimerkiksi.) Hashtagit ovat eräänlaisia tunnisteita kuvalle. Instagramissa luodaan oma profiili joko omalla nimellä tai ilman ja sinne voi lisätä kuvia omaan galleriaan. Ihmiset voivat seurata profiiliasi ja tykätä kuvistasi. Instagram on nykyään yksi suosituimmista sosiaalisen median sovelluksista ja sillä on äärimmäisen suuri määrä käyttäjiä.

Yhteenveto

Näistä kolmesta sosiaalisesta verkostoitumis/media sivusta ominaisuuksiltaan massiivisin on Facebook selvästi.  Se sisältää molempien niin Instagramin kuin Twitterinkin ominaisuudet ja vielä enemmän. Instagramia itse pitäisin eniten kuviin painottuvana eikä niinkään tekstiin. On helppo ottaa kuvia kännykällään ja jakaa ne heti kavereille ja odotella kommentteja. Twitter taas vaikka voitkin Twiitata kuvia ja videoita tuntuu painottuvan huomattavasti enemmän sen 140-merkin mikroblogauksiin. Uskonkin molemmilla medioilla olevan omat käyttäjänsä vaikka ns. sekakäyttäjiä löytyy myös.

Advertisement

One thought on “Minulle tutut ja ei tutut sosiaalisen median sovellukset ja sivustot.”

  1. Hyvin selvitetty kyseiset some alustat. Perusteet tulivat kuin apteekin hyllyltä! Työelämään liittyvät esimerkit tai ideat jäivät silti uupumaan.

    Olli

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s